Am revenit și noi anul acesta la Balcic, cu  entuziasmul turiștilor bucuroși să petreacă o mini-vacanță aproape de casă (Balcicul se află la doar 117 km de Constanța și 73 km de Mangalia).
Un loc unde românii se simt ca acasă, în primul rând datorită Vilei Cuibul Liniștit, una dintre reședințele de suflet ale Reginei Maria de România. În jurul complexului care cuprinde vila și grădina botanică s-au construit multe hoteluri, în stilul și culorile specifice locului. Senzația de familiaritate nu te părăsește nicio clipă nici în restaurantele ridicate de-a lungul falezei, în care sunt afișare meniuri bilingve, în bulgară și în română iar ospătarii ți se adresează în românește.
Balcicul stă mai prost la capitolul plajă, predominând cu precădere pietrele, zonele de nisip fiind destul de limitate.
Pentru cine încă nu a fost la Balcic și este interesat de istoria României, merită să viziteze acest loc de poveste, de care  era îndrăgostită Regina Maria, soția Regelui Ferdinand, și în care ar fi vrut să rămână pentru eternitate. Intrând în Vila Cuibul Liniștit, ești surprins în primul rând de simplitatea mobilierului din interior și a întregii construcții, în general. Vila este numită popular “Castel”, datorită prestigiului primilor săi proprietari, iar în imaginarul colectiv se creează mari așteptări: turiștii se așteaptă să găsească aici decoruri opulente, camere imense, capodopere artistice de valoare inestimabilă.
Complexul de la Balcic este extraordinar datorită frumuseții grădinii din jurul Castelului. Remarcabilă este sera de cactuși, una dintre cele mai mari din Europa, unde se găsesc exemplare rare de plante grase. Cu puțin noroc, vizitatorii le pot surprinde în perioada de înflorire.

Plimbarea în grădina Castelului continuă în zona pivnițelor, unde se fac degustări gratuite cu vinuri bulgărești. Anul acesta, pe lângă vinuri, am văzut multe sticle cu băuturi obținute din smochine sau trandafiri. 

Dacă v-am stârnit curiozitatea să vizitați Balcicul, din Mangalia puteți merge într-o excursie de o zi.